Jouw brein onthoudt makkelijker in kleur dan in zwart/ wit.

De invloed van kleur op je hersenen is bijzonder. Kleur kan veel meer dan we soms denken. Het kan emoties oproepen, maar ook onbewust informatie geven. Het krachtige informatiekanaal kleur kan je helpen met het leren van je toetsen of tentamens. Hoe je kleur kunt gebruiken? Lees onderstaande tips!

  1. Leer met behulp van kleur

Jouw brein onthoudt beter in kleur dan in zwart/ wit. Het speelt een grote rol bij het opslaan van informatie. Probeer daarom tijdens het leren eens wat kleur te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld met markeerstiften werken. Kies categorieën en geeft elke categorie een kleur. Bijvoorbeeld wanneer je biologie aan het leren bent:

  • Begrippen over planten: groen
  • Begrippen over bomen: bruin
  • Begrippen over bloemen: geel
  • Begrippen over bloedsomloop: rood 

Wees creatief! Zo kun je bij elk vak categorieën maken en kleur gebruiken bij het leren van de toetsen of tentamens. 

  1. Pas je werkplek aan

Vorige week ging het in de blog over het creëren van de ideale werkplek. Ook kleur kan een belangrijke rol spelen bij de effectiviteit van studeren op een bepaalde werkplek. Zoals ik hierboven al zei, kleur kan onbewust emoties oproepen. Deze emoties kunnen invloed hebben op de leerprestaties op dat moment. Hieronder staan enkele kleuren die de effectiviteit van het leren positief kunnen beïnvloeden:
Blauw
Volgens kleurpsychologen is blauw een rustgevende en kan het de productiviteit verhogen. Dat is precies wat we willen natuurlijk
Groen
Ook groen is een kleur die je kan helpen met het behouden van je concentratie bij je leerwerk. Een donkere groen is een betere optie, omdat het anders zo schreeuwerig wordt. 

Heb je hulp nodig met zelfstandig studeren en leren? Wil je meer tips over thuisstudie, concentratie of planningen? Neem dan gerust contact op met Huiswerkbegeleiding Achterhoek! Samen kijken wij naar een gepaste mogelijkheid voor jou. Stuur nu een mail naar huiswerkbegeleidingachterhoek@gmail.com. Ik neem zo snel mogelijk contact met jou op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s